Sve komisije su na terenu i procenjuju nastalu štetu od poplava

Sve komisije su na terenu i procenjuju kakva je situacija i kolika je pričinjena šteta na objektima, poljoprivredi i infrastrukturi. Danas smo imali priliku da u Bukovcu, na licu mesta popričamo sa Miljanom Milosavljevićem, saradnikom za urbanizam u našoj opštini, koji je u ulozi člana komisije za procenu štete na objektima.

“Komisija je aktivno na terenu od 25.juna i do sada popisali smo oko 130 objekata, stambenih i poljoprivrednih. Danas smo u Bukovcu, bili smo u Strmostenu, Plažanu, Dvorištu, Milivi, trenutno su na terenu i komisije za popisivanje štete na poljoprivrednom zemljištu. Bio sam u komisiji za popis štete od poplava 2014. godine i tada je više mesta bilo pogođeno poplavama, a ove godine najveću štetu je pretrpeo Strmosten, a kako su rekli meštani ovo je najgora poplava još od šezdesetih godina. Po uredbi koju je donela država, štete su podeljene u 5 kategorija, a što se tiče samih objekata svi objekti su prve kategorije oštećenja, ali dosta ljudi je pretrpelo materijalne štete što se tiče tehnike, nameštaja i slično. U planu je regulacija Resave, u narednom periodu Opština Despotovac će u saradnji sa “Srbijavode”rešiti problem, mi kao služba za urbanizam ćemo učestvovati u tome koliko je do nas, pa će se domaćinstva koja su u blizini Resave biti zaštićena”, navodi Miljan Milosavljević.

Za sagovornika imamo i jednog od oštećenih meštana iz Bukovca, koji na sreću i nije tako loše prošao.

“U odnosu na 2014.godinu kada je voda ušla u kuću ovoga puta nije bilo tako. Resava je počela naglo da raste, poplavljena mi je garaža, došli su tada i vatrogasci koji su nam ponudili da idemo u hotel da spavamo, ali mi nismo hteli. Malo je falilo da voda uđe u kuću, nekih 15-ak centimetara, ali Bogu hvala nije došlo do toga. Sada je komisija došla i popisala štetu. Dosta je urađeno po pitanju regulacije Resave, ali moglo bi još malo, kako bi bili još više zaštićeni”, navodi Velimir Milovanović, meštanin Bukovca.

O nama Marina Veličković

Proverite još

PREVENTIVNI PREGLEDI U DOMU ZDRAVLJA U DESPOTOVCU NEDELJA 21.APRIL  

U nedelju 21. aprila 2024. godine, u Domu zdravlja u Despotovcu biće organizovani preventivni pregledi. …