Održana sednica Štaba za vanredne situacije opštine Despotovac

Danas, 23.06.2020.godine održana je vanredna sednica Štaba za vanredne situacije opštine Despotovac. Sednici su prisustvovali: Nikola Nikolić, komadant štaba, Nenad Jovanović – zamenik komadanta štaba, doktor Zlatko Marjanović, Slobodan Miljković – načelnik štaba, Gordana Jablanović, Bojan Stanković, Darko Petrović, Željko Milošević (MUP), Vladan Jovković, Vlatko Marković i Goran Mišković.

Кomadant Štaba otvorio je raspravu upoznajući prisutne sa situacijom na terenu, usled obilnih padavina i rasta vodotokova. Situacija se intenzivno prati od jučerašnjeg dana, 22.06.2020.godine od 16 časova. Prvi problemi nastali su u Strmostenu usled izlivanja potoka na asfaltni put, a član štaba Nebojša Bogojević izlazio je na teren. U razmatranju za upotrebu mehanizacije za čišćenje propusta odustalo se zbog rizika da se oštete vodovodne cevi, ali i  bez intervencije nivo potoka je bio u opadanju i voda se povukla u korito.

U Bukovcu je nivo Resave bio do visine mosta, ali nije bilo prelivanja. Resava je u jednom delu u donjem vodotoku oštetila nasip, ali je šteta mala, postoji zaštita i nema opasnosti od izlivanja. U Plažanu je došlo do izlivanja na poljoprivrenim površinama. Resava je u konstatnom opadanju i ako ne bude novih obilnih padavina neće biti opasnosti od novih izlivanja.

Na sednici su naveli da je potrebno da se prati situacija u naredna 24 časa preko poverenika štaba u svim mesnim zajednicama, jer najveća pretnja mogu biti bujični potoci. U nekim mesnim zajednicama bujični potoci su napravili štete na makadamskim i nasipanim putevima i to u Jelovcu, Strmostenu, Selu Resavica, a verovatno u još nekim mesnim zajednicama u gorem delu opštine.

Načelnik Štaba, Slobodan Miljković, istakao je da je juče od 16 časova u komunikaciji sa komadantom i da prate situaciju na terenu. Istakao je da je blagovremeno reagovano i da je tendencija opadanja nivoa Resave, kao i to da nema opasnosti od izlivanja. Po upozorenjima iz RHMZ očekuju nas padavine i danas do 23 časova. Ukoliko bude novih padavina postoji opasnost od bujičnih voda pa je potrebno je nastaviti praćenje stanja. U samom Despotovcu nije bilo problema sa vodama 2.reda (Jeruge, Hanski potok).

Na predlog komadanta, Opštinski štab za vandredne situacije je jednoglasno doneo:

ZAКLJUČAК 1
– Ovlašćuje se КSP “Stan” JP da izvrši pregled makadamskih i nasipanih puteva oštećenih usled poplava u Jelovcu, Strmostenu, Selu Resavica i drugim mesnim zajednicama, napravi predmer i predračun radova i izvrši popravku i vraćanje puteva u prvobitno stanje.

ZAКLJUČAК 2
– Stalna Кomisija za procenu štete da obiđe poplavljene poljoprivredne površine u Plažanu i eventualno druge poplavljene MZ i utvrdi štetu na poljoprivrenim kulturama i objektima.

O nama Marina Veličković

Proverite još

TRIBINA U ZNAK SEĆANJA NA RAT NA KOSOVU

Narodna biblioteka ,,Resavska škola”, u petak, 12. aprila, sa početkom od 19 časova, organizuje tribinu …