Aktivnosti i planovi P.U. “Rada Miljković” u Despotovcu

S obzirom da je ukinuto vanredno stanje i da je u predškolskoj ustanovi „Rada Miljković“ omogućen prijem dece zaposlenih roditelja, želeli smo da popričamo sa direktorkom Vericom Stojković o aktivnostima vrtića i planovima za budućnost. Direktorka je navela da svakog trenutka očekuje da vrtić počne sa regularnim radom, odnosno da bude omogućen prijem sve dece u ustanovu, posle odobrenja Štaba za vanredne situacije opštine Despotovac.

Na samom početku našeg razgovora direktorka Verica Stojković želela je da se zahvali rukovodstvu Lokalne samouprave, predsedniku Opštine Nikoli Nikoliću i predsedniku Skupštine Opštine doktoru Zlatku Marjanoviću, na pomoći i podršci koju je ova ustanova dobila ne samo sada u toku pandemije, već od samog početka.

„Posetio nas je prosvetni inspektor i bio je zadivljen organizacijom i našom saradnjom sa Lokalnom samoupravom, pošto nam je bila obezbeđena sva neophodna zaštitna oprema i sredstva, za razliku od nekih drugih opština koje nisu imale ni deo onoga što imamo mi. Bio je šokiran kada je video broj maski, vizira, rukavica i svega ostalog, kao i kanister od hiljadu litara sa dezinfekcionim sredstvom koje smo dobili od Javnog komunalnog preduzeća „Stan“, pošto je prilikom obilaska ustanove u Paraćinu video tek nekoliko flaša od pola litra. Lokalna samouprava je inače nama uvek izašla u susret i dala nam sve što smo zatražili, ako ne odmah tog momenta onda u bliskoj budućnosti, i ne mogu da nađem prave reči kojima bih opisala tu izuzetnu saradnju. Prošle godine smo proslavili 40 godina rada predškolske ustanove „Rada Miljković“ i za tih 40 godina na objektu je urađena fasada i stolarija na jednoj sobi. Mi smo konkurisali kod Ministarstva bez portfelja zaduženog za populacionu politiku i dobili više od 12 miliona dinara za investicione radove, zamenili kompletnu stolariju, renovirali sva kupatila, promenili podove i odradili još dosta toga kako bi deca imala najbolje moguće uslove za boravak, a mi svi za rad. Roditelji su jako zadovoljni, što me posebno raduje, jer su i oni svesni toga da im deca borave u jednom toplom i mnogo lepšem okruženju. Ove godine smo dobili sredstva od Lokalne samouprave budžetom u iznosu od 2,5 miliona dinara za kupovinu novog nameštaja i opremanje svih soba u vrtiću. Raspisivanje tendera će biti ovih dana, pa ćemo posle sprovedenih procedura koje traju kratko, kupiti nov nameštaj, okrečiti i kupiti nove tepihe za sobe. Konkurisali smo ponovo kod istog Ministarstva, pa ćemo u Resavici uraditi sve što smo uradili u Despotovcu, a najverovatnije i više nego ovde, jer će tamo biti odrađena i spoljna fasada i dosta drugih radova, pošto je vrtić poprilično oronuo. Prošle godine smo obnovili neke igračke, kupili jedan veći mobilijar, njihalice i klackalice i za to je potrošeno negde oko 400.000 dinara, što je finansirano od strane Lokalne samouprave. Nadam se da će najkasnije 15. jula biti započeto sa planiranim radovima, jer takođe postoje procedure koje se moraju ispoštovati vezano za tender. Moram da napomenem da Lokalna samouprava učestvuje u svim radovima, jer iz svog budžeta izdvaja 15% od ukupnih sredstava koje nam daje Ministarstvo“, navela je direktorka Verica Stojković koja nam je ovom prilikom rekla da će vrtić u Velikom Popoviću takođe biti renoviran, da će renoviranje biti finansirano od strane Fondacije Novaka Đokovića, a da je čak dat i predlog da se sredi i igralište u delu pored.

„Projekat je u toku, imali smo malih zastoja pošto prethodni projekat koji je napisan ne zadovoljava nove standarde po pitanju određenih materijala, pa smo morali da uradimo novi, ali do kraja nedelje to će biti rešeno, pa se nadam da će tokom leta potpuni investicioni radovi biti završeni. Reč je o jednoj multinacionalnoj sredini, zbog čega je Fondacija Novaka Đokovića i odlučila da nam da podršku na ovaj način. Zahvalila bih se i udruženju „Jasenovci za Jasenovo“ koji su sami sredili vrtić, uz našu malu pomoć“, navodi direktorka Stojković.

Što se tiče aktivnosti predškolske ustanove, čak i u ovoj epidemiološkoj situaciji nije se stalo sa njima, pa je tako dugogodišnja manifestacija Likovna kolonija održana na malo drugačiji način – elektronskim putem.

„Mi tradicionalno već četiri godine unazad održavamo Likovnu koloniju i to na regionalnom nivou. Imali smo učesnike iz Svilajnca, Rekovca, Žagubice, Žabara i drugih mesta. Sada, zbog trenutne situacije nije moguće bilo održati ovu manifestaciju na regularan način, pa smo se odlučili za online varijantu. Poslali smo e-mailom pozivnice za učešće, a na isti način su nam stigli i radovi, koje možete videti na našem fejsbuk profilu: https://www.facebook.com/rada.miljkovic.77.  S obzirom da Likovna kolonija nije takmičarskog duha, nemamo prvo, drugo i treće mesto, već su svi učesnici pobednici. Svim učesnicima smo elektronskim putem poslali zahvalnice, pa se nadamo da će ova manifestacija koju održavamo 8.maja sledeće godine biti održana na standardni način, dolaskom vaspitača i dece učesnika kod nas.  Takođe, želela bih da spomenem i našeg predškolca Dušana Milanovića, čiji je crtež na konkursu koji je takođe održan online, osvojio drugo mesto na temu „Kad bi svi ljudi na svetu…“. Učestvovala su deca iz cele Srbije, a da bi crtež pobedio bilo je potrebno da ima najveći broj lajkova, pa tako naš Dušan osvojio drugo mesto sa više od 700 lajkova“, navela je vaspitačica Nena Nikodijević, glavni koordinator za vaspitno-obrazovni rad. Nagrađene radove možete videti na linku: https://jollywoman.com/kategorija/jollymamma/konkurs/.

O nama Marina Veličković

Proverite još

TRIBINA U ZNAK SEĆANJA NA RAT NA KOSOVU

Narodna biblioteka ,,Resavska škola”, u petak, 12. aprila, sa početkom od 19 časova, organizuje tribinu …