Srećan nam/vam dan Crvenog Krsta #NEZAUSTAVLJIVI

Danas se obeležava Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.  Crveni krst Srbije – Crveni krst Despotovac i njegovi volonteri i  zaposleni, pokazali su veliku humanost, požrtvovanje, znanje i hrabrost tokom odgovora na pandemiju COVID-19.

Moto ovogodišnjeg obeležavanja 8. maja u čitavom svetu je #nezaustavljivi, što zaista predstavlja najbolji opis volontera i saradnika koji su posvećeni svojim zajednicama, koji nikoga ne zaboravljaju, a Crveni krst je uvek tu za sve one kojima je pomoć neophodna.

Crveni Krst je osnovan 1863. godine u Ženevi na inicijativu Anrija Dinana, čiji se dan rođenja obeležava kao Svetski dan Crvenog krsta.  Osnovni cilj svih aktivnosti Crvenog krsta je pružanje pomoći najugroženijim građanima, ljudima koji su zbog pojave korona virusa dodatno ugroženi, a pre svega marginalizovanim grupama koje su inače i pre pandemije bile posebno ugrožene.

Despotovački Crveni krst ove godine obeležava 145 godina od osnivanja. U nedelji Crvenog krsta koja traje od 08. do 15. maja, ova humanitarna organizacija realizovaće niz aktivnosti za sve kategorije stanovništa.

“Saradnja izmedju Crvenog krsta Despotovac i Lokalne samouprave opštine Despotovac veoma je dobra godinama unazad,  i zahvaljujući tome Crveni krst Despotovac sprovodi svih deset oblasti rada i veliki broj akcija, koje se realizuju za sve kategorije stanovništva.  Značajna saradnja je na temu dobrovoljnog davalaštva krvi gde Crveni krst Despotovac pet godina za redom ostvaruje epitet “Najhumanije opštine u Srbiji. Od 183 opštine u vreme pandemije korona virusa, opština Despotovac i Crveni krst zauzeli su treće mesto.  Značajan rezultat je i to što preko 5,5% stanovništva opštine Despotovac daruju krv i to je rezultat koji obavezuje zaposlene i volontere da nastave odličnu promociju davalaštva krvi”, navode iz Crvenog Krsta Despotovac.

Takođe ističu da, osim davalaštva krvi, odlicna saradnja se ogleda i u delovanju u nesrećama, promociji zdravih stilova zivota, edukaciji mladih ljudi, promociji humanih vrednosti i samoj promociji Crvenog krsta, sa svim principima.

Crveni krst Despotovac, sa svojim volonterima, apeluje na gradjane da se vakcinišu i zaštite svoje zdravlje i zdrave svojih najmilijih, i da se svojom odgovornošću vratimo normalnom načinu zivota. Budimo odgovorni.

O nama Marina Veličković

Proverite još

PREVENTIVNI PREGLEDI U DOMU ZDRAVLJA U DESPOTOVCU NEDELJA 21.APRIL  

U nedelju 21. aprila 2024. godine, u Domu zdravlja u Despotovcu biće organizovani preventivni pregledi. …