Septembar – MESEC HUMANOSTI

Crveni krst Despotovac u saradnji sa Lokalnom samoupravom opštine Despotovac i Zavodom za transfuziju krvi iz Niša u septembru 2020. godine organizovali su dve akcije Dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji opštine Despotovac uz sve mere opreza i zaštite.

03. septembra 2020. godine u Domu kulture u Resavici, gde je prikupljeno rekordnih 161 jedinica krvi i 17. septembra 2020. godine u Sali Centra za socijalni rad Despotovac, gde je prikupljeno 133 jedinica krvi.

“Broj prikupljenih jedinica krvi od 294 je rezultat koji daje snagu i obavezuje da Crveni krst Despotovac nastavi kontinuiranu promociju Dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji opštine Despotovac. Zahvaljujemo se svim dobrovoljnim davaocima krvi koji su sa svojih pet minuta spasili nečiji život u vreme pandemije Covid virusa koji je pogodio ceo svet pa i Republiku Srbiju”, navode iz Crvenog Krsta Despotovac.

I ovog puta treba istaći da je u vreme korone krv neophodna za lečenje pacijenata koji boluju od drugih bolesti i da je i tokom pandemije korone bezbedno biti davalac i da ne postoji mogućnost da se neko zarazi transfuzijom, jer je reč o respiratornom virusu koji se ne prenosi preko krvi.

Кorona virus spada u grupu respiratornih virusa i ne može se preneti putem krvi. To su iskustva iz ranijih epidemija SARS-a i MERS-a, koja su pokazala da su to virusi za koje ne postoje dokazi da se mogu preneti putem krvi. Prosto, nije to neki od virusa koji se nalazi u krvi. Кao što ne možemo da se nekim socijalnim kontaktom zarazimo hepatitisom C ili HIV-om, jer se ne prenosi tim putem, tako za sada sve ukazuje na to da se korona virus ne može preneti putem krvi

Кao što smo tokom čitave pandemije morali da idemo i u prodavnicu, apoteku, nabavku, tako svakodnevno moramo prikupljati krv i obezbediti uslove da i za zaposlene i za davaoce taj proces bude što sigurniji.

Zato apelujemo na sve građane koji su zdravi da daju krv, jer time mogu spasiti nečiji život.

izvor: www.ckdespotovac.rs

O nama Marina Veličković

Proverite još

ODRŽANE DVE PREDSTAVE ZA DECU U CENTRU ZA KULTURU U DESPOTOVCU

ODRŽANE DVE PREDSTAVE ZA DECU U CENTRU ZA KULTURU U DESPOTOVCU U četvrtak i petak, …