POČETAK TRADICIJE PLIVANJA ZA ČASNI KRST U DESPOTOVCU

Srpska pravoslavna crkva i vernici, 19. januara 2023. godine, su proslavili Bogojavljenje. Kao i u svetinjama širom Srbije i u manastiru Manasija je održana liturgija i osvećenje vode, nakon koje je formirana Litija do reke Resave, gde su se najhrabriji upustili u plivanje za Časni Krst. Plivanje za Časni Krst je godinama tradicija u Srbiji a ove godine je po prvi put, u sveobuhvatnijem obimu, organizovano i u Despotovcu.

“Ideja o Bogojavljenskom plivanju u Despotovcu je započela pre dosta godina, ali je sprovedena u delo tek prošle, 2022. godine. Prošle godine smo ozvaničili početak bogojavljenskog plivanja internim plivanjem samo nas četvorice organizatora plivanja: Milutin Obradović, Kristijan Borović, Nikola Obradović i moja malenkost. Prošle godine smo plivanje organizovali na lokaciji Stara Banja, i tom prilikom nam je sveštenstvo izašlo u susret dolaskom na mesto plivanja. Ono što nas posebno čini srećnima jeste to što smo uspeli da ovim povodom povežemo sveštenstvo crkve Svetog despota Stefana Lazarevića i bratstvo manastira Manasija. Ostvarivši to, znali smo da je naša ideja zdrava i da ima potencijala da postane tradicija kojoj ćemo se radovati svake godine. Ove godine smo pokazali da imamo dvadesetak vitezova iz Despotovca i okolnih sela, kao i iz Kruševca, Prištine, Beograda. Zahvaljujem monahu manastira Manasije, ocu Pavlu, sveštenstvu naše crkve u Despotovcu, kao i svim dobrim ljudima, a ima ih puno, što su prepoznali naš entuzijazam i pomogli nam da ideje sprovedemo u delo”, rekao je Lazar Brandušanović, jedan od organizatora celokupnog događaja, koji je u trci prvi stigao, podigao i celivao Časni Krst u Resavi.

“Osećaj je neopisiv biti u reci sa vitezovima koji uprkos hladnoj vodi hrle napred. Smatram da smo svi pobednici samim dolaskom na plivalište. A drugo, počastvovan sam što ljudi sa toliko pijeteta posmatraju na onoga koji prvi stigne do Krsta. Jako mi imponuje što sam na prvom plivanju kod Manasije to baš bio ja, a sledeće godine će me naslediti neki novi vitez, i tako u nedogled. Osećam se ispunjeno, srećno i počastvovano što je Časni Krst ove godine pripao baš meni”, završio je Lazar, sa Časnim Krstom u ruci, odmah nakon izlaska iz vode.

Ovaj događaj je okupio i brojne vernike i publiku koji su bodrili momke koji su plivali u trci za Časni Krst. Ova trka  simbolizuje hrabrost i snagu, kako tela tako i volje, osobina kakve su krasile ljude koji su bili dostojni statusa vitez, a manastir Manasija je u prošlosti bila mesto takvih ljudi, i neka početak ove tradicije održi takav duh i u budućnosti.

O nama M. L.

Proverite još

SLOGA I ORLOVI U FINALU KUPA FSO DESPOTOVAC 2023/2024

U sredu, 29. maja, na stadionu FK “Sloga” u Despotovcu, sa početkom od 18:00h, će …