OTVORENI 31. DANI SRPSKOGA DUHOVNOG PREOBRAŽENJA

U subotu, 19. avgusta 2023.godine, u Porti manastira Manasije, otvoreni su 31. Dani srpskoga duhovnog preobraženja.
Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Despotovac, dr Zlatko Marjanović. Nakon govora predsednika opštine, nastupio je Hor „Operatikon“ sa svojim koncertom duhovne i tradicionalne muzike.
Pre samog otvaranja, 31. Dani srpskoga duhovnog preobraženja počeli su prvim delom naučnog skupa „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti XIV“, koji se tradicionalno održava u Svečanoj sali Narodne biblioteke „Resavska škola” u Despotovcu.
Zatim je predstavljen jubilarni 25. Zbornik naučnih radova sa Naučnog skupa održanog na 30. Danima srpskoga duhovnog preobraženja 2022. godine.
U predstavljanju zbornika učestvovali su:
Direktor Narodne biblioteke „Resavska škola” Dragana Milutinović Simić, u ime izdavača, kao i Nataša Vulović Emonts iz Instituta za srpski jezik SANU, Miloš Ivanović iz Istorijskog instituta u Beogradu i Branislav Cvetković iz Zavičajnog muzeja u Jagodini.

I drugi dana 31. Dana srpskoga duhovnog preobraženja je nastavljen naučnim skupom „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti XIV”. Održane su treća i četvrta sesija sa po tri učesnika.
Trećom sesijom predsedavao je Branislav Cvetković, Zvičajni mzej Jagodinaa četvrtom prof.dr Zoran Ranković, Pravoslavni bogoslovski fakultet Beograd.

 

 

O nama M. L.

Proverite još

PREVENTIVNI PREGLEDI U DOMU ZDRAVLJA U DESPOTOVCU NEDELJA 21.APRIL  

U nedelju 21. aprila 2024. godine, u Domu zdravlja u Despotovcu biće organizovani preventivni pregledi. …