OPŠTINA DESPOTOVAC UČESNIK PROJEKTA RURALL – INTERREG DANUBE REGION

Opština Despotovac je postala partner u projektu RurALL, koji se bavi izazovom depopulacije ruralnih područja i propadanjem neiskorišćenih objekata. Kao jedan od partnera u ovom poduhvatu, Opština Despotovac se zajedno sa Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja pridružila konzorcijumu od 14 partnera i 7 pridruženih partnera iz 11 zemalja Dunavske regije.
Glavni partner u projektu je opština Beltinci iz Slovenije, dok su ostali partneri organizacije i javne institucije iz Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Bugarske.
Depopulacija sela je jedan od velikih zajedničkih izazova u Dunavskoj makro regiji. U cilju rešavanja problema opština Despotovac se pridružila konzorcijumu na projektu RurALL koji se bavi pitanjem na koji način se može iskoristiti potencijal ruiniranih, napuštenih ili nedovoljno iskorišćenih objekata kako bi se ljudi vratili u sela. U analizi problema i iznalaženju rešenja projekat primenjuje pristup novi evropski Bauhaus. Ovaj pristup podrazumeva uključivanje stanovništva, sagledavanje njihovog mišljenja, potreba, ideja i vizije razvoja lokalne zajednice, zatim odgovorno ponašanje prema životnoj sredini i osmišljavanje savremenih i atraktivnih arhitektonskih rešenja, kreativnog dizajna i stavljanje estetike u prvi plan kada god je to moguće.
Glavni cilj projekta je da se razvije model upravljanja i lokalna politika za rešavanje problema depopulacije u ruralnim oblastima, sa posebnim fokusom na korišćenje potencijala neiskorišćenih objekata i njihovo pretvaranje u funkcionalne i atraktivne prostore. Veoma važan cilj je postići pozitivan efekat na lokalno stanovništvo, inspirisati osećaj ponosa i pripadnosti zajednici, kao i privući nove ljude za život u selu.
Namera je da se projektom okupi što veći broj stručnjaka iz različitih oblasti, donosilaca odluka i građana svih generacija, a da se zatim realizuje razmena znanja i iskustva, kako transnacionalno, tako i međugeneracijski, analiza primera dobre prakse i razmišljanja o inovativnim rešenjima.
Očekuje se rast interesovanja lokalnih samouprava za bavljenje inovativnim rešenjima i unapređenje institucionalnih kapaciteta.
Glavni rezultati projekta:
-Osnivanje transnacionalne mreže ruralnih zajednica i stručnjaka
-Identifikacija i mapiranje starih, neiskorišćenih i napuštenih objekata
-Unapređenje funkcionalnosti i namene ili prenamena objekata – razvijanje ideja za renoviranje kroz angažovanje zajednice;
-Razvoj poslovnih modela za finansiranje renoviranja zgrada;
-Model upravljanja na više nivoa
RurALL projekat je odobren za finansiranje u okviru Interreg Danube Programme 2021-2027 prvog poziva za podnošenje predloga projekata. Ukupan budžet projekta je 2.597.692,50 EUR, a učešće Interreg Danube programa: 2.078.154,00 EUR.
Opština Despotovac je pridruženi partner i na njenoj teritoriji će se odvijati pilot projekat.

O nama M. L.

Proverite još

PREMIJERA DEČIJE PREDSTAVE “HOBIT” U DESPOTOVCU

U petak, 14. juna, u 20:00 časova, u sali Centra za kulturu „Sveti Stefan, despot …

Оставите одговор