Obeležena slava rudara i sećanje na tragediju iz 1893.godine

Polaganjem venca na ulaz tzv. “Ciganski potkop” i sečenjem slavskog kolača, rudari “Rembasa” iz Resavice, obeležili su danas u Senjskom rudniku slavu rudara Svetog velikomučenika Prokopija i podsetili se na tragediju u jami “Ciganski potkup Sava” na ovaj dan 1893.godine, kada je u požaru poginula cela smena rudara.

Slavski kolač je presečeni ispred jame “Aleksandrov potok” uz prisustvo rudara i rudarski porodica, a kolač, sveću i vino, na svetlost dana, pred sveštenika, kolačara i goste, dogurala su, iz rudarskog tunela, dva rudara u vagonetu punom uglja.

Ove godine obeležavanje 21.jula, bilo mnogo skromnije, bez mnogo ljudi i tradicionalnog kulturno umetničkog programa, zabog korona virusa.

Svetog Prokopija, rudari “Rembasa”, najvećeg i najstarijeg rudnika u JP PEU, slave u znak sećanja na tragediju u “Ciganskom potkopu” u Senjskom rudniku, u kome je tragično u požara stradala cela smena, oko 30 rudara.

Tačan broj nikada nije utvrđen jer se tada, navodno, nije vodila evidencija.

Izbio je šumski požar, koji se brzio širio i zahvatio drvenu jamsku građu, došlo je do urušavanja i cela smena je ostala u rudniku, zapisali su hroničari tog vremena.

U znak sećanja na tu tragediju, u Senjskom rudniku je 1900.godine podignuta crkva “Sveti Prokopije”, zaštitnik rudara, a Sveti Prokopije je proglašan slavom rudara. Danas su u toj crkvi paljene sveće stradalim rudarima.

Zvanično kopanje uglja u Senjskom rudniku počelo je 1853.godine. Za ovaj rudnik je vezana istorija ugljarstva i industrijalizacija Srbije, ovde je snimljen fim “Petrijin venac”, jedan od kultnih filmova srpske kinematografije po delu akademika Dragoslava Mihajlovića, u režiji Srđana Кaranovića, ali i scene za seriju RTS “Čizmaši”, takođe po romanu Mihalovića.

Izvor: TANJUG/CentralMedia

O nama Marina Veličković

Proverite još

PREVENTIVNI PREGLEDI U DOMU ZDRAVLJA U DESPOTOVCU NEDELJA 21.APRIL  

U nedelju 21. aprila 2024. godine, u Domu zdravlja u Despotovcu biće organizovani preventivni pregledi. …