Medveđa: KUD SVETOZAR MARKOVIĆ PONOVO AKTIVAN

Nakon višegodišnje pauze, odnosno od 2018. godine kada je održan poslednji Ilindanski sabor u Medveđi, kulturno-umetničko društvo Svetozar Marković iz Medveđe, obustavilo je svoje aktivnosti. Bogati, ne tako davnom istorijom ovog KUD-a koji je iznedrio sjajne ljude, folkloraše, takmičare, putnike i nadaleko bio poznat po svojim učešćem na raznovrsnim manifestacijama kako u zemlji tako i van nje, roditelji iz Medveđe, baš kao i njihova deca,  želeli su da vrate stari sjaj društva i da deca ponovo kroz igru, druženje i putovanja dožive one blagodati koje su i prethodne generacije doživele uz ovo društvo.

Tako je i počelo buđenje KUD-a, uz izvrsnog mentora Saše Nikolića, glavnog inicijatora ove priče, koji poseduje 24 licence iz raznih oblasti igara i koji rad sa decom vrši isključivo volonterski, kao i do sada, jer kako navodi folklor predstavlja njegovu ljubav, a želja da prenese znanje mlađima najbolja je plata, pri tom radeći sa decom kako u Medveđi tako i u Plažanu.
Saša je za sada okupio dvadesetak članova-dece, koji vredno vežbaju i spremaju svoju koreografiju na opšte zadovoljstvo sela i njih samih, a sve u svrhu obnavljanja tradicionalnog Ilindandskog sabora i učešća na drugim manifestacijama u opštini i van nje.

Uvereni su da će uspeti u tome, a za sada su srećni jer njihovom zaslugom ponovo postoji KUD u Medveđi gde deca imaju prilike da uče tradicionalne igre naših i drugih krajeva, a da se kada budu spremni predstave svojim veštinama i znanjem široj publici. U budućnosti, nadaju se, oformiće i omladinski ansambal kao nekada i predstavljaće ozbiljno kulturno-umetničko društvo naše opštine spremno da našu opštinu predstavlja van nje, kao što to čine i ostala društva iz naše opštine.

Sa vama delimo deo atmosfere sa poslednje probe u Domu kulture Medveđa.

O nama Miloš Lukić

Proverite još

NAGRADE NAJISTAKNUTIJIM ŠKOLARCIMA I PROFESORIMA POVODOM DANA SVETOG SAVE

Dan Svetog Save, 27. januar 2023. godine, obeležile su sve škole u opštini Despotovac organizovanjem …