PREDSTAVNIK DESPOTOVCA UČESTVOVAO NA KONFERENCIJI “POLITIKE DECENTRALIZACIJE KULTURE U SRBIJI”

Danas, 25. aprila, u Užicu, je Desk Kreativna Evropa Srbija, uz podršku grada Užica i Stalne konferencije gradova i opština organizovala konferenciju pod nazivom “Politike decentralizacije kulture u Srbiji”. Predstavnike više od 50 lokalnih uprava zaduženih za kulturu i lokalnih institucija kulture iz cele Srbije, pozdravili su dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara za zastupanje članstva SKGO i Vuk Radulović, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija pri Ministarstvu kulture Republike Srbije.
U okviru tri programske celine, predstavljena su tri programa za finansiranje projekata u kulturi koje realizuje Ministarstvo kulture, “Prestonica kulture Srbije”, “Gradovi u fokusu” i “Kreativna Evropa”.
Druga programska celina osvrnula se na uspešne projekte finansirane u okviru konkursa „Gradovi u fokusu”, godišnjeg konkursa za finansiranje infrastrukturnih projekata u domenu kulture. Učesnik panel diskusije bio je šef Kabineta predsednika opštine Despotovac Goran Milojković („Despart”), pored Gorana učesnici diskusije bili su Nenad Jevtić („Paraćin grad stakla”), Denisa Curić („Unapređenje kulturne infrastrukture”) iz Novog Pazara, Ana Vasiljević („Kulturno srce Podgorine”) iz Osečine i Marko Markovljev („JAKI”) iz Kikinde i zaključili su da je podrška Ministarstva kulture kroz ovaj konkurs značajna, jer omogućava neophodne prostorne preduslove za rad i stvaranje lokalnih aktera iz kulture, a time i veću dostupnost sadržaja članovima zajednice.
Goran, koji je bio rukovodilac projekta „Despart”, tokom diskusije je predstavio realizaciju projekta, kojim je rekonstruisan Centar za kulturu ,,Sveti Stefan, despot srpski“, zahvalio se Ministarstvu na značajnoj pomoći, bez koje ovaj projekat ne bi mogao biti realizovan i istako nadanja da će Despotovac, iako malo mesto, u skorijoj budućnosti postati i sam ,, Prestonica kulture Srbije”.

O nama M. L.

Proverite još

UČENICI I NASTAVNICI TEHNIČKE ŠKOLE DESPOTOVAC ORGANIZOVALI HUMANITARNU AKCIJU

U četvrtak, 09. maja, u okviru “Nedelje sećanja i zajedništva u školi”, u Tehničkoj školi …