Ministarka Kisić posetila opštinu Despotovac

Ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić posetila je opštinu Despotovac, gde je sa predsednikom opštine dr Zlatkom Marjanovićem razgovarala o situaciji na tom području posle poplava i posetila porodicu Stojanović u selu Miliva.

Ministarka Kisić je navela da je Despotovac jedna od lokalnih samouprava u Srbiji koje su zadesile poplave usled kojih je došlo do značajnih oštećenja i da će Vlada Srbije preduzeti sve mere da ta oštećenja vrlo brzo budu sanirana.

Predsednik opštine Despotovac Zlatko Marjanović zahvalio je Vladi Srbije na brzoj reakciji u svim područjima koja su bila pogođena poplavama, navodeći da stanovnicima te opštine veoma znači svaka podrška i pomoć u brzom saniranju posledica. Najveći problem za opštinu Despotovac, kako je naveo, je što se srušio most na reci Resavi, zbog čega je celo jedno naselje odsečeno od ostatka grada.

Ministarka Kisić i predsednik Marjanović razgovarali su i o pronatalitetnim merama koje se primenjuju u toj opštini, a koja je, prema rečima Kisić, primer dobre prakse kada je u pitanju podrška porodicama sa decom.

Predsednik Marjanović je naveo da ta opština, pored ostalog, od 2018. godine za svako treće i naredno dete uplaćuje po 10.000 dinara svakog meseca do sedme godine, da za svako prvorođeno dete isplaćuje 15.000 dinara, kao i da obezbeđuje besplatne udžbenike i besplatan vrtić za svako treće i naredno dete, besplatan prevoz za učenike osnovnih i srednjih škola.

Takođe, predsednik opštine Marjanović upoznao je ministarku Kisić sa situacijom vezanom za vodosnabdevanje u opštini Despotovac, gde je tom prilikom ministarka obećala da će o tome razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić, kako bi se zamenom azbestno-cementnih cevi konačno rešio ovaj dugogodišnji problem.

Ministarka Kisić je sa predsednikom opštine posetila porodicu Stojanović u selu Miliva, koja ima troje dece i koja se bavi poljoprivredom. Prof. dr Kisić je rekla da je danas veliki izazov uskladiti roditeljstvo i sve druge obaveze, a da je porodica Stojanović pravi primer da je to moguće, s obzirom na brojne obaveze koje uzgajanje žita i priprema za proizvodnju povrća zahtevaju.

Ministarka Kisić je istakla da će Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju pomoći ovoj porodici u nabavci plastenika, a u cilju proširenja proizvodnih kapaciteta.

Poseta ministarke je završena obilaskom manastira Manasije, gde je goste prijatno i srdačno dočekao iguman Pavle. Ministarka Kisić je tom prilikom istakla da će manastir Manasija uvek imati podršku Vlade, kako vezano za radove na obnovi i rekonstrukciji, tako i za očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa manastira, koji je važan deo srpske duhovnosti, kulture i obrazovanja.

O nama Marina Veličković

Proverite još

TRIBINA U ZNAK SEĆANJA NA RAT NA KOSOVU

Narodna biblioteka ,,Resavska škola”, u petak, 12. aprila, sa početkom od 19 časova, organizuje tribinu …