Najavljena rekonstrukcija državnih puteva na teritoriji opštine Despotovac

U jučerašnjem gostovanju u jutarnjem programu, v.d. direktora  JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak izneo je planove ovog preduzeća  za 2021. godinu. Ono što nas posebno raduje je rekonstrukcija državnih puteva koji opštinu Despotovac povezuju sa drugim opštinama odnosno sa autoputom, i to deonice: Medveđa-Svilajnac u dužini od 14.8 kilometara i Despotovac-Ćuprija u dužini od 21 kilometar.

Dugogodišnjim zalaganjem Lokalne samouprave i odličnom saradnjom sa JP „Putevi Srbije“  izrađena je projektna dokumentacija za ova dva pomenuta pravca. Posle značajnih radova na državnim putevima u 2017. godini, kada je rekonstruisana deonica od mosta kralja Aleksandra do manastira Manasija i deonica Despotovac-Medveđa, nastavljena je inicijativa da se deonica Despotovac-Markovac u potpunosti rekonstruiše, a Despotovac sa autoputem poveže novim, rekonstruisanim, putem.

Krajem 2019. i početkom 2020. godine rekonstruisana je deonica Svilajnac-Markovac, a po najavi u ovoj godini će se izvoditi radovi na, za nas najbitnojoj deonici, Medveđa-Svilajnac u dužini od 14.8 kilometara. Aktivnim učešćem Lokalne samouprave u izradi projektne dokumentacije obezbeđeno je da se u potpunosti unapredi bezbednost saobraćaja kroz Medveđu. Pa je tako predviđena izgradnja trotoara kroz naseljeno mesto, rešavanje pitanja odvođenja atmosferskih voda, kao i uređenje i opremanje prelaza ispred škole u centru sela, sa posebnim akcentom na bezbednost učenika.

Druga, ništa manje bitna, trasa čija se rekontsrukcija takođe planira ove godine je Despotovac-Ćuprija u dužini od 21 kilometar. Pored izuzetne važnosti kao pravac koji nas vodi kao autoputu za jug zemlje izuzetan je značaj da je ovo put ka najbližem bolničkom centru u Ćupriji.

Ovim projektom, pored rekonstrukcije kolovoza, planirana je i izgradnja trotoara u ulici Stevana Sinđelića, od ulice Sveza Boraca do izlaza iz grada, kao i uređenje par autobuskih stajališta. Paraleleno sa ovim radovima trebalo bi da se izvede i mreža fekalna kanalizacije u ovod delu grada, za šta je opština Despotovac već izradila projektnu dokumentaciju, a na čije izvođenje se čeka početak rekonstrkcije ovog putnog pravca.

Pored ove dve deonice, čija je rekonstrukcija najavljena ove godine, u saradnji opštine i JP „Putevi Srbije“ izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju putnih pravaca Vodna-Resavska pećina, kao i Vodna-Krupaja. Počelo se i sa izradom projektne dokumentacije za pravce Medveđa-Jagodina i Dvorište-Resavica-Senje, pa se sa pravom nadamo da će za 3-5 godina putna mreža državnih puteva na teritoriji opštine Despotovac biti u potpunosti rekonstruisana.

Link emisije gde Drobnjak najavljuje (od 10.minuta možete pogledati izjavu vezanu za opštinu Despotovac): https://www.youtube.com/watch?v=1RodI1a_77U

O nama Marina Veličković

Proverite još

DOM UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA “SREĆNO” IZ ĆUPRIJE, PREDSTAVLJEN UČENICIMA OSNOVNIH ŠKOLA DESPOTOVAČKOG KRAJA

Dom učenika srednjih škola “Srećno” iz Ćuprije, predstavljen učenicima osnovnih škola u Velikom Popoviću, Plažanu, …