Rubrika: ‘Ajd zdravo…

JAGODA, LEKOVITA RAJSKA VOĆKA

Bliži nam se sezona jagoda, omiljena poslastica mnogih od nas.
Ali, da li ste znali da ovo voće ima mnogo benefita po vaš organizam?


Osim što su izvrsna poslastica, jagode obiluju brojnim hranjivim supstancama i štite zdravlje, pa postoje brojni razlozi zbog kojih bi trebalo da ih jedete.

1. Detoksikacija
Jagode spadaju u voće koje je izuzetno bogato vitaminom C, što pomaže ne samo u detoksikaciji, već i u savladavanju prolećnog umora. Jedna šolja ovog bobičastog voća sadrži samo 40 kalorija, pa slobodno možete da uživate u svojoj omiljenoj namirnici bez bojazni od gojenja. Ista količina jagoda sadrži i 210 miligrama kalijuma koji, između ostalog, poboljšava normalno funkcionisanje nervnog sistema.

2. Poboljšavaju vid
Vitamini A, C, E, B1, B12, B2, B3, B5 i B6, kojima obiluju jagode, igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Pored toga, ovo sočno voće, bogato je fitonutritijentima koji sprečavaju oštećenje ćelija usled dejstva slobodnih radikala.

3. Dijabetes
Pomažu osobama sa dijabetesom tipa 2. Jagode sadrže biljna jedinjenja koja se zovu polifenoli, od kojih su dva – elaginska kiselina i elagitanini – pokazali da pomažu u upravljanju nekim od efekata dijabetesa tipa2. Konkretno, povoljno deluju na nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

4. Elastičnost kože
Dobre su i za kožu Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena koji je veoma važan za elastičnost kože. Kako starimo, nivo kolagena opada, pa konzumacija namirnica sa C vitaminom postaje još važnija ako želimo da održimo kožu zdravom i mladolikom.

Ne zaboravite… Zdravlje je u vašim rukama!
‘Ajd zdravo!!!

Za Gradske vesti piše:

Sneža Đurina

O nama Милош Милошевић

Proverite još

Održana sednica Saveta za zdravlje opštine Despotovac

Danas, 13.maja 2022.godine sa početkom u 10.00 časova održana je sednica Saveta za zdravlje opštine …

Оставите одговор